ettunderbartårikaos.blogg.se

Vårt kaos år är nu förbi då vi byggde hus och planerade bröllop under samma år. 2017 var för oss ett stort år då vi gifte oss den förste juli och hade slutbesiktning på huset den 7 juli. Nu när jag tänkte väcka bloggen till liv igen när vi samlat energi för att ta tag i allt som behöver göras runt ett hus tänkte jag först byta namn på bloggen men insåg att nej, alla våra år är underbara med lite kaos så namnet får stå kvar :)

En sammanfattning av vårt bröllop

Kategori: Projekt Bröllop

1/7-17 var vår bröllopsdag
De har nu gått ett tag och man har flera gånger tänkt tillbaka inte bara på dagen utan på all planering även innan. Och allt jag kan tänka tillbaka på är bara ren lycka.
Ni som har er dag kvar framför er. Glöm inte av att njuta. Försök släppa stress och måsten. Det kommer bli perfekt.
Om ni inte orkar att läsa allt men ändå vill se foton så längst ner ligger en länk till vårt webbalbum som fotografen gjort.

Den 24/6-2016 friade min nuvarande man i Side när vi var på semester. Vi hade då varit tillsammans sedan 2009, förlovade oss 2011, fick barn 2012 och jag trodde vi var nöjda där men han gick ner på knä med ring och allt. En ring han förklarade inte var vigselring då han visste att jag gärna är med och väljer den själv.
Under den kvällen när vi gått och lagt oss så sa jag att kan vi inte bara gifta oss med familjen. Jag har stor familj så 40 st i trädgården när vi flyttat in i vårt nybyggda hus. Oscar skratta åt mig och sa att det där vill du ju egentligen inte. Du har alltid sagt att du vill ha ett lite större bröllop och den gästlistan jag har i huvudet är redan 75 st.
Så rätt han hade.
Vi bestämde oss för 1/7-17 vilket var samma datum som vi förlovade oss på 2011. Detta datum låg 6 dagar innan slutbesiktning på vårt husbygge. Med två så stora projekt krävdes god planering. Å det är min grej 😉

Vi började med att sätta budget. Hur mycket kan vi spara på ett år samt hur mycket vill vi ta ifrån våra sparkonton. Låna pengar för bröllop var aldrig något alternativ, inte heller be familj om ekonomisk hjälp. Det är vårt bröllop så vi betalar. Vi satte en budget på 80.000 kr. Sen tog vi hjälp av checklistor och budget från bröllopsguiden. Vi trodde vi hade koll på posterna och den budgeten blev 94.000. Jaja 14.000 löser vi. Det visade sig nu i efterhand att vi hade ingen aning om vad saker kostade. Mest fel hade vi på fotografering som var svindyrt. Men i efterhand värt varenda krona. Hela alltet slutade på 122.000 kr. Värt varenda krona och jag hade lätt betalat samma summa igen. Vi fick ta lite extra från sparandet men framförallt löste vi det genom att handla lite åt gången så mycket täcktes utav våra löner utöver det vi sparade. Lite skattepengar och en oväntad löneökning kom lägligt också.
Fördelningen;
Lokal – 2400 kr
Dekorationer – 6020 kr
Kläder – 10655 kr. I detta så är det brudklänning samt brodering av brudklänning. Tyg till klänning som brudnäbben skulle ha då min syster sydde den brudnäbben. Önskemål av brudnäbben själv. Skor till bruden och brudnäbb. Samt hyra av kläder till brudgummen. I hyran av kläder så ingick även hans skor som han hyrde. Vi köpte dock till egen kravatt för att få den färgen vi ville ha.
Blommor – 4420 kr. Det är både brudbukett, armband till dottern, blomma till mannen samt dekorationer.
Gåvor – 2540 kr. Giveaways till familjer och barn samt armband till de tjejer som hjälpt oss otroligt mycket under vår resa.
Ring – 11700 kr
Mat – 32790 kr. Catering, trerätters. Fruktfat till gästerna när de kom till mottagningen samt korv med bröd på natten.
Tårta – 4964 kr.
Underhållning – 6800 kr. En duo som spelade på festen samt en tjej som sjöng solo i kyrkan samt en tjej som spelade fiol till en av låtarna.
Inbjudningar – 916 kr. STD och inbjudningar. Beställt från vistaprint.
Vigselprogram och festhäften – 1105 kr. VIí gjorde själva och skrev ut själva. Mycket papper och många färgpatroner gick åt.
MUA – 1550 kr. En provsminkning och hon kom till mig på bröllopsdagen så det är inklusive resa.
Hår – 900 kr.
Fotografering – 16500 kr. Vi hade presentkort här som gjorde att vi kom ner lite i pris. I detta ingick 6-7 timmar fotografering. Det var fotografering innan vigseln, under vigseln samt lite gruppfoton efter. Vi får ett bildspel med korten. Därifrån väljer vi 200 st som vi vill ha redigerade och får digitalt. Det ingår tackkort samt en fotobok.
Smycken – 800 kr. Min man köpte ett pärlhalsband med matchande armband till mig. Då vi såg när jag provade klänningen att de passade så perfekt tillsammans.
Dryck – 11700 kr. All dryck både med och utan alkohol. Vi hade öppen bar.
Servering – 5900 kr. Betalning till alla de underbara tjejer som serverade. De fick även en liten gåva var.
Övrigt – 5391 kr. Här i tex hotellövernattning, lite små grejer som behövdes för att få till dekorationerna, en skjorta jag hade på morgonen när jag gjordes i ordning osv.

Präst, kyrka och festlokal. Detta var något vi tidigt bestämde. Vi ville inte att präst skulle utses utan vi ville välja. Så ett år innan mailade vi prästen vi ville ha och frågade honom. Det var samma person som döpte vår dotter. Han ville gärna viga oss och planerade sin semester i år efter vårt bröllop 😉
Vi valde även samma kyrka som vår dotter döptes i. Vi tycker den är fin i sin enkelhet och lagom stor. Vi ville hellre ha känslan av full kyrka än en stor kyrka som kändes tom.
Även festlokal var för oss ett enkelt val då det på orten finns en jättefin lokal som är en gammal teater. Högt i tak, fina målningar och pelare. En riktigt maffig lokal.

Gästlistan. Vi struntade helt i regler om vem som borde bjudas. Vi bjöd de vi ville ha med. Gästlistan hamnade på 102 st inkl barn. Anmälda blev 91 st, i huvudsak barn som inte kom med. På plats blev 83 st då det blev lite akutavhopp pga sjukdomar och inbeordrad på jobb. Vilket gjorde att två familjer uteblev.
I oktober/november så delade vi ut save the date då vi visste att bröllopet låg mitt i semestern och i april delades inbjudan ut. Vi delade ut en till varje familj. Med hade vi är ett informationsblad där vi skrev om Prionappen för att dela foton, om övernattningsmöjligheter (gästen fick bekosta själv), om att anmäla tal och allergier osv.
Anmäla gick till min syster som skulle vara toastmadame så allt blev en överraskning för oss. Vi fick bara veta anmälda gäster och allergier för att kunna beställa mat och göra placering.
Save the date och inbjudningskort beställdes på nätet när det kom en rabattkupong på Facebook.

Toastmasters. Ett mycket viktigt val och min syster och min mans kusin tog detta på fullt allvar och vi hade inte klarat detta utan dom. Dels så tog de ALLT ansvar från det att vigseln var slut tills festen var slut. Vi behövde bara följa med och njuta. De var så duktiga underhållare att de fått massa beröm av våra gäster efter. Men framförallt så har de frivilligt tagit på sig massa delar i planeringen och hjälpt oss otroligt mycket på vägen. Å samarbetet har varit så kul. Till och med en sådan sak som bordsplacering och sy stolsöverdrag var roligt.

Catering, band och tårta. Dessa bokades tidigt. I januari och februari bestämdes möten för att se att vi fick rätt känsla. Avtal skrevs på allt för att inte någon av oss skulle hamna i någon konstig sits. Maten provsmakades sedan i juni när det blev säsong för råvaror och vi kunde diskutera smaksättning och upplägg. Menyn var:
Förrätt: Lammrostbiff med vitlökscréme och örtcrostini
Huvudrätt: Chèvreostöverbakad kycklingfilé toppad med honung och svartpeppar serveras med rosmarinsky, baconfrästa haricovert samt potatiskaka
Dessert: Jordgubb- och limesorbet toppad med havrecrunch
Istället för ett helt band valdes en duo. Dels för att få ner lite kostnad men även för att vi gillade deras mix på låtar. De var toppen.
Tårtan beställdes från Conditori Nordpolen i Vara. Inte så billigt men otroligt gott och vacker tårta. Att sitta där och kombinera ihop sin tårta vid provsmakning var häftigt. Och för 1000 kr extra så körde de tårtan till Tidaholm så den kunde levereras i rätt tid.
Tårtan var Hallonmousse och limemousse på kladdkakebotten

Serveringspersonal bad vi tjejer jag tidigare haft som elever och tjejer jag varit tränare för. Totalt sju stycken. Vi träffades dagen innan för att gå igenom lokalen och ca tider samt olika ansvarsområden. Tjejerna fick lite olika mycket betalt utifrån tid och ansvar men ca 1000 kr var samt en liten present.
På natten hade vi även korv med bröd. Den ställdes fram lite tidigare än planerat då flera barn hade mycket spring i benen under middagen så de åt inte så bra. Men detta extra tilltugg uppskattades lika mycket av vuxna in på småtimmarna.
Till mingel innan maten så hade vi fruktfat så gästerna kunde stilla sin hunger något. Något missnöjda blev vi på leverantören då vi hade beställt frukt som skulle vara lämpliga att äta med händerna typ jordgubbar, äppelbitar, körsbär. De vi fick var så sönderdelat att det krävdes fat och bestick för att äta. Inte kul alls. Frukt för nästan 1500 fick slängas.

Alkohol. En resa till Tyskland blev det för att köpa vin, öl, cider och bubbel till brudskålen. Det köptes även olika avec. Vi köpte här så mycket som vi trodde skulle gå åt sen så handlade vi extra på systembolaget ifall det inte skulle räcka då vi kunde lämna tillbaka det vi köpt där. Vi köpte även alkoholfria alternativ på systembolaget. Vi ville kunna erbjuda samma alternativ till de som valde att vara alkolfria som de som drack alkohol. Vi hade även backar med läsk och bubbelvatten för barn och de som inte vill ha något likt alkohol. Vi hade även karaffer med vanligt kranvatten på borden samt en stor 7 liters karaff med tappkran där det fanns vatten med hallon i för de som ville ha smaksatt kranvatten.

Fotograf. Väldigt dyrt men så värt pengarna. Vi valde inte heller den billigaste utan den vi tyckte var bäst för detta ändamål i trakten. Viktigt även att vi fick en bra känsla. Jag kände fotografen till viss del via jobbet vilket gjorde det lättare för oss att prata och ha en avslappnad fotografering. Vi betalade dock fullpris. Det fanns inte en tanke på att be om billigare för att vi kände varande. Det är hennes jobb som hon livnärar sig på och det hade känts som att sno pengar från en kompis och hennes familj om vi hade prutat.

Kläder. Vi var på Kristinaboden i Skövde. Jag hittade klänningar jag tyckte va snygga men inte sköna. Jag hitta klänningar som var sköna men inte så snygga. Sen hittade jag en som jag tyckte såg ok ut. Var jätte bra i modell på mig och skön på. Som tur va så har vi en god vän som är duktig på att sy så hon broderade klänningen så den fick den utsmyckningen jag ville ha. Den blev verkligen en dröm. Självklart betalades vännen för sitt arbete.
Däremot så provsatt jag aldrig klänningen. Det visade sig vid middagen att den inbyggda korsetten hade en skena som tryckte in i mellangärdet när jag satt ner vilket gjorde det i stort sett omöjligt att äta. Min mat sparades och jag kunde senare stå upp och äta. Jag hade även med mig en annan klänning jag kunde ta på mig. Bytte om efter tårtan när det bara var fest kvar och alla formella punkter var slut.
Oscars kläder hyrdes ifrån kristinaboden. Så snygg han blev. Däremot så köpte vi en kravatt själv då vi tyckte att den lila som hörde till var för mörk. Samt att han använde egna manschettknappar.
Linn, vår lilla prinsessa, fick sin klänning uppsydd av min syster. Min syster har inte sytt något sådant alls innan men ett år innan så fick Linn för sig att just hennes moster skulle sy så fyra provklänningar blev det under året för att träna och hitta rätt modell. Blev jättefint och sött. Kul för lilltjejen att designa sin egna klänning.

Ringar. Förlovningsringar från 2011 hade vi. Dessa designade vi själva. Jag ville ha vitt guld och mannen rött guld. Båda ville att ringen skulle vara till viss del frostade. Vi tog då en bred ring i vitt guld. Tog sedan och satte ihop den med en tunn ring i rött guld. Nu när det var dags för vigselring så designades även denna av oss. Vi tog den tunna ringen i rött guld som vi hade i förlovningsringarna. Gjorde en exakt likadan och satte i lite stenar. Fattningen till den större stenen tog vi i vitt guld då det ger en upplevelse av att stenen är större och glimmar mer.

Make up och hår. MUA hittades via Facebook. Jag la ut en förfrågan om någon visste. Fick kontakt med en tjej som var utbildad men som ej jobbade med detta på heltid. Viktigt för mig var att det var hon som kom till mig på bröllopsdagen så jag slapp åka. Vi gjorde en provsminkning som vi sedan justerade lite kring till bröllopsdagen. Jag var jätte nöjd. En ödmjuk trevlig tjej som verkligen lyssnade på vad man ville ha samt använde smink som kändes väldigt lätt och inte kladdigt.
Hår gjordes av samma vän som broderade min klänning. Vi gjorde ingen provuppsättning men då det är hon som normalt är min frisör så kan hon både mitt hår och min stil. Och jag hade visat bilder på vad jag önskade. Då jag önskade slingor och mitt hår inte klarar av blekas så löste vi det med att sätta i löshår som var i min naturliga färg och så färgade vi mitt naturliga hår chokladbrunt som jag trivs bäst med att ha det.
Även här så betalades så klart de båda utifrån vad de önskade i ersättning. Som sagt skulle aldrig be någon göra sitt jobb de livnärar sig på billigare än normalt.

Blommor. Brudbuketten, blomma till mannen samt ett armband till dottern beställde vi ifrån den lokala blomsteraffären. De har superduktiga florister som är kända för sina fina buketter.
Murgröna bad min morbror och hans fru att plocka hemma hos dom då de ändå behövde klippa ner sina. Kanon.
Hortensian och rosorna beställdes via min kompis som är chef på en Plantagen affär. Han hjälpte oss att få fram rätt färger, blommor som var utslagna lagom mycket och han erbjöd oss även rabatt. Här kunde vi med att utnyttja den då det är en stor koncern och inte enskild person som rabatterar pris.

Dukning. Att duka lokalen med att klä stolar, rosetter, tyg mellan pelare, blommor, duka varje kuvert för var gäst tog över 9 timmar för sex personer. Då va ändå allt som skulle strykas och så redan förberett. Och 100 stolsöverdrag sydda från knoppalakarn. Vi dukade med bestick till förrätt, huvudrätt och dessert, vitvinsglas, rödvinsglas och vattenglas, festprogram, servett, namnskylt, liten påse med fyra godisar i. Kaffekoppar dukades på särskilt bord där en stor kaffebryggare stod så kunde gäster hämta kaffe när de ville.
Glas, bestick och porslin hyrdes ifrån cateringen. Champagneglas till skålen lånades ihop av familj.
Borden dekorerade även med vita dukar, ljuslila löpare, ljusstakar, murgröna samt små buketter med rosor och hortensia.
Bordsplaceringen var förhållandevis enkel. Vi delade på familjer å bröt mot regler även här. Vi satte personer ihop som vi trodde skulle trivas tillsammans men som inte är personer de sätter sig tillsammans med om de får välja själva. Vi höll en familj intakt då de har två små barn. Sen så frågade vi familjer med barn om barnen ville sitta med andra barn eller med någon av föräldrarna. Vi såg till att alla hade någon i sin närhet som de kände.
Vi hade även vid var sjätte plats ungefär en dryckesvärd som såg till att sina bordskompisar hade något att dricka. Dessa valde vi utifrån vilka vi visste passa. Det satte även igång ett naturligt mingel vid bordet. Vi lyckades få till en bra mix då det alltid var ett härligt sorl!
Vid honörsbordet satt vi, våra föräldrar samt våra toastmasters.
Borden stod dukat som ett E.

Giveaway. Vi ville gärna visa uppskattning till våra gäster och beslutade oss för att göra en give away till dem. Till barn beställdes godisstrutar medan familjer i övrigt fick en gemensam. Vi beställde etiketter med våra namn, datum och en liten text som sa tack. Denna etikett satte vi på tändsticksaskar. Vi bor och gifte oss i Tidaholm och tändstickorna tillverkas där så kändes logiskt. Sen så gjorde vi ordning en glasflaska med olivolja och en timjankvist i. Då mycket av vårt umgänge handlar om mat så var även detta helt logiskt. Samt lite chokladbitar. Köpte små chokladkakor, 70%.

Familjen. Vi hade aldrig löst detta utan vår familj. Så många som ställt upp på alla sätt och vis. De har dukat, sytt överdrag, planerat, varit barnvakt, fixat fantastisk möhippa och svensexa. De ställde upp å dansa i kyrkan trots att de aldrig dansar annars. De har sytt klänningar, gjort bordsplacering och festhäften och hjälpt till med allt annat de kan. Framförallt har de låtit oss varit bröllopstokiga och pratat bröllop hela tiden. Vilket gjort att vi kommit på massa idéer om hur vi vill ha det. Familjen är så otroligt viktig.

Bröllopsdagen. Vi startade dagen på hotellet med en rejäl frukost. Eller Oscar åt en rejäl frukost. Jag försökte bota huvudvärken som kom av att jag inte kunnat sova på natten. Hotellrummet hade så dålig luft så min astma hade krånglat hela natten så i stort sett ingen sömn alls. Vid frukosten så kom Iréne som skulle fixa hår och även klä på mig. Oscar åkte hem till oss och jag var kvar på hotellet. Att jag skulle göra mig i ordning där var anledningen till att vi bokat även natten innan. Vi åkte upp till rummet och började rulla hår. Efter en stund så kom MUA och Iréne åkte hem till oss för att fixa till Oscar. Oscar var hemma och förberedde lunchen till alla som skulle komma förbi. Flera var i lokalen som vi var i stort sett klara med dagen innan förutom blommorna så de var där och gjorde i ordning blommor och det sista pillet. Efter en stund så kom Oscar förbi med lunch till mig och Iréne som gjort klart håret och som vi åt innan det var dags för att börja klä på mig. Oscar fick lämna maten precis innan för dörren så han inte tjuvkikade 😉
Oscar åkte hem och åt lunch och gjorde sig i ordning. Syrran och hennes familj hade varit och hämtat blommorna hos floristen så de kom förbi hotellrummet med dessa. När allt var klart och man såg sig själv i spegeln så var det knappt jag kände igen mig. Kände mig så fin.
Vi gav oss iväg till fotograferingen. Jag och Iréne tog hissen. Hissen fastnade….Men efter lite panik och åkt lite upp och ner mellan våningarna så kunde vi öppna dörren och komma ut.
Vi hade en first look fotografering. Jätte kul grej. Men jag var så känslosam. Inte det minsta nervös någon gång under dagen. Men så extremt känslosam så jag grät mig igenom hela fotograferingen och hela vigseln. När jag såg Oscar så var han snyggare än aldrig förr. Vilken tur att just jag ska få gifta mig med honom. Fotograferingen gick jätte fort. VI tog några bilder själva, några med dottern och så ville vi ha lite kort tillsammans med de som hjälpt oss otroligt mycket med våra förberedelser.
Därefter var det en väldigt känslosam vigsel. Nästan alla i kyrkan grät. Det var så otroligt fint och avslutades lättsamt med att vi dansade ut till Volbeats – For evigt. Annan musik vi hade i kyrkan var. Intåg – När hjärtat slår upp sin dörr från Frost (dottern hade valt), solosånger – Bröllopsvalsen & Du är allt samt två psalmer.
Efter vigseln blev det fotografering utanför med familj och gäster.
Gästerna åkte på lite mingel.
Vi kom efter. Min pappa hade överraskat med att fixa en bil. En ny mustang kom vi åkandes i.
Det blev brudskål ute i det fina gräset. Följt av en 3,5 timma lång middag utan paus. Men det var så härligt sorl och skratt hela tiden. Flera fina tal och oväntade uppträdande. Jag höll ett tal till min man. Vi hade lovat att inte göra något sådant men jag kuppa lite. Det var jätte kul.
Efter middagen så blev det dans. Vi hade mixat ihop en låt med några favoriter som även här avslutades med en upptempolåt för att få ut alla på dansgolvet, även de som inte är bekväma med att dansa pardans. Därefter så drog Duon igång och spelade. I deras paus runt halv tolv så blev det tårta. Under tiden det var tårta så blev det fler överraskande uppträdande. Extra gulligt var det att min 5 åriga dotter och hennes vän ställde sig inför alla mitt på dansgolvet och hade en dansuppvisning.
Festen fortsatte sen och vid 3 tiden stängde vi igen.
Vi begav oss till hotellet där även flera av våra gäster sov. Och efter några timmar sömn så var det upp till gemensam frukost med de gäster som var på hotellet för att sedan bege sig till lokalen igen för att städa.

Här kommer en länk till vårt bildspel. Det är 26 minuter så kanske inget ni hittar på hela men det går att flytta fram så man bara ser delar och kanske får någon lite inspiration.
Fotograf är underbara Kajsa på Studio Thorén i Tidaholm

https://drive.google.com/open?id=0B0ILz6HpTfX9NU5ScjdNcDFKU2M